Полезни съвети - Интериорен текстил

Изборът на текстил за пердета, щори и завеси еот изключително значение за внасянето на стил и уют в домовете ни. Добре е за него да се помисли още при планирането на интериора, наред с избора на цветовете на стените, дамаските и подовите настилки.

Уверете се, че материите на пердетата отразяват материалите в стаята, цветовете си подхождат с основните тонове в стаята и плътността на материята на пердето се връзва с цялостното усещане, което носи декорацията на стаята. Когато става въпрос за цветове, с помощта на пердетата може да добавите дълбочина на една стая, или пък да направите помещението по-закачливо и непринудено.

При избора си на текстил за пердета, щори и завеси трябва да съобразите
следните неща:

Вида и изложението на помещението е от голямо значение при избора на текстил. Трябва да знаем какво ще е предназначението на завесите. От чисто функиционална гледна точка можем да определим пердетата на декоративни или затъмняващи ,а е възможна и комбинация от двете. Когато изборът Ви се спре на пердета, препоръчваме комбинацията от тънко перде и плътна завеса . Така ще постигнете оптимален вариант, както за затъмнението в помещенията, така и за щаденето на мебелите и подовите настилки в дните със силно слънце.

За спалните помещения препоръчваме плътната завеса да е Black Out .При избора на текстил за щори е важно да се има предвид плътността и състава на материята. Препоръчително е да се избира по-плътен текстил, с който ще декорираме добре прозорците и същевременно ще имаме и добра степен на защита.

Ако държите на естествените материй е важно да занете, че коприната и памука самостоятелно изложени на пряка и силна слънчева светлина изгарят и избеляват.В тези случаи препоръчваме текстилите да се подплатяватот полиестер или тревира. Така също може да се постигне и ефекта на Black Out.

Пердета и завеси

Платовете се произвеждат на различни ширини. Важното е да знаем, че за височина на пердето се приема разстоянието от пода до корниза, а за ширина плата по размера на корниза плюс набора. Ако нашето помещение е със стандартна височина-260-280см, то плат с ширина около 300см, ще е най-удачен вариант. Ширината на плата става във височина и изчисляваме по размера на корниза плюс набора.

Ако обаче изберем плат на ширина около 140-160см , то ширината я ползваме по размера на корниза и поръчваме лм плат за височина. Във втория случай винаги са необходими повече лм плат, а готовото перде стои на отделни платна, които могат да са самостоятелни или съединени със шев.

Римски щори

Римските щори са високо функционални и универсални. За да разберем колко палт ще ни трябва за римска щора, трябва да сме на ясно първо дали механизмът ще е на дограма, на стена или на таван. Щорите са изключително подходящи за помещения, в които не е възможно да се монтират пердета.

Неизменна част от представите за съвременен интериор, те притежават класическа елегантна изтънченост ,когато се вдигат на нежни дипли пресъздавайки хоризонтален плисе ефект.С римските щори можете лесно да регулирате светлината , в зависимост от изложението и вида на помещението. Така, тези щори ще покриват прозорците до нивата, които са Ви необходими..

Японски стени

Японската стена намира приложение при наличието на големи прозорци ( френски прозорци) и дълги витрини. Универсални и практични, те изпълняват различни функции - от декорирането на прозорците до прегрждане на помещения. Позволява съчетаване на различни видове материи от по-плътни и затъмняващи до по-леки и ефирни платове.

Паната на щорите могат да имат различни размери според проекта. В зависимост от дължината, която трябва да се покрие(и от ширината на плата, който сме избрали), се определят размерът и броят на платната, като тяхното минимално застъпване е от поне 5см, за да се ограничи проникването на светлина по между им. Релсовият механизъм е ненатрапчив и дава големи възможности за различни конфигурации.