Полезни съвети - Корнизи

Корнизите и профилните системи са основен елемент в подготовката за декорирането на прозорците.В съчетание от функционалност и дизайн, многообразието на предлаганите модели позволява корнизите да са съобразени със стилът на цялостното обзавеждане. Предлаганите от нас профили се делят главно на две категории – Релсови и Декоративни.

Релсовите Корнизи

Релсовите Корнизи са кръгли или правоъгълни профили, окачени на конзоли към стената, или монтирани на таван. Най-често се монтират на таван, защото са с много компактни размери и не се виждат когато е пуснато пердето.Материалът от който се изработват е алуминий с покритиеи финиш в различни цветове. Могат да носят няколко реда пердетаи завеси, които се окачват на на плъзгащи се куки.

Препоръчваме релсовите корнизи да се монтират по цялата дължина на стената, на която е прозорецът. В повечето случаи прозорецът заема по-голямата част от стената и чисто визуално е добре текстилът да покрива стената от край до край. Корнизите се предлагат с корда за управление, като може да се избира текстилът да се прибира в дясно, в ляво или централно.

Могат да се огъват по радиус и прав ъгъл, което ги прави изключително практични и удобни. Препоръчват се за по модерни и минималистични интериори, в които не бива корниза да е забележим.

Релсовите корнизи могат да бъдат и с електрическо управление. Важно е да се знае, че се изисква подготовка по окабеляването, като част от по-ранното проектиране на инериора и че може да се монтират само на таван.

Управлението е посредством ключ, който се монтира на стената в непосредствена близост до корниза или чрез дистанционно управление. Освен нивото на удобтво и комфорт, което предоставят, корнизите с електрическо управление са изключително подходящи и за много тежки и/или дълги завеси.

Декоративните Корнизи

Декоративните Корнизи са правоъгълни или кръгли профили, окачени с държачи към стена или таван, като за разлика от релсовите корнизи най-често се монтират на стена. Декоративните профили се монтират в непосредствена близост до прозореца, като е добре да се предвидят по 20см. от всяка страна по дължината на стената.

Материалът от който се изработват е алуминий с покритиеи финиш в различни цветове. Изключително подходящи са за класически интериори, като към финишите се предлага и имитация на състарено желязо,злато, месинг и дървесина.

За по-съвременните интериори предлагаме избор от сатениран и полиран алуминии. Управлението е ръчно, като може да се избира текстилът да се закачи на халки или капси.