Полезни съвети - Тапети

В съвременните интериори поставянето на тапети е не просто облепяне на стените, а съществена част от изграждането на цялостната концепция за визията и функциалността на модерния дом. Разнообразието в предлаганите материали и десени позволява осъществяването на интериорни идеи и решения от модерния Urban стил до абсолютната класика.

Важно е преди да се спрете на десен, да изберете тапети според предназначението и вида на помещението, в което ще се полагат - дали ще има влага или не, дали искате тапета да може да се мие и какъв ефект искате да постигнете като визия. Не забравяйте да спазвате и съветите на производителя, за да постигнете идеално залепване.

Ползвайте тапети от една и съща серия. Подобен похват може да се приложи на по дълги стени, на които да се види ефекта от комбинирането.

Може да създадете акцент с облепването само на една стена в помещението с тапет, подбран спрямо общата цветовата гама. Това позволява по-екстравагантни , тежки или наситени десени да се съчетаят с общата визия без да се натрапват прекалено.

Когато комбинирате тапет с латекс, първо изберете тапета и след това латекса. Последните имат огромна цветова гама, която позволява лесно напасване към тапета.

Най-общо тапетите могат да се разделят на две основни групи:

• Миещи се и немиещи се - важно условие, когато избирате тапет за по-влажно помещение

• Според основата и финишния слой - хартиени, винилови , текстилни, от естествени материали (като бамбук или тръстика ), и т.н.

Текстилните тапети са прекрасен завършек на по-класически или тежки интериори. Разбира се има и много модерни и свежи десени. Придават едно много уютно и топло излъчване на помещението. Текстилните тапети са по-трудни за поддържане. Не ги използвайте в помещения, в които има много миризми (там, където се готви, пуши и т.н,) защото биха ги попили.

Особено ефектни са релефните тапети, които създават триизмерен оптичен ефект - интересно решение, което няма как да не се забележи и да не разчупи пространството. Ако са съчетани правилно с останалите елементи, определено са индивидуален и запомнящ се акцент. Използвайте този вид тапети пестеливо. Те създават интересна, но по-натрапчива визия и използвани в неподходящата концепция и съчетание, могат да създадат усещане за дискомфорт.

Тапетите от естествени материали са изключително интересно и нетрадиционно решение. Изработват се от различни материали - бамбук, тръстика и създават едно по-екзотично звучене на интериора без да го лишават от уют.